Topuk Dikeni

Halk arasında “topuk dikeni“ olarak isimlendirilen hastalık aslında topuk kemiğinin yıpranmasına bağlı bir dejeneratif kemik hastalığıdır. Yani bir anlamda kireçlenme. Bazen kalıtsal özellik göstermekle beraber ayakta fazla duran meslek gruplarında kadın cinsiyette ve aşırı kilolularda daha fazla görüldüğünü söylemek mümkündür.

Bu hastaların başlıca şikayeti diledikleri gibi yürüyememeleridir. Zira hastalar bu sırada topuklarına iğne batıyormuş gibi bir his duyarlar. Hastalık tanısı çok büyümüş kemik çıkıntıların olması halinde elle muayenede bile anlaşılabilir. Normal şartlarda tanı standart röntgen grafisi ile konulur.

Tanısı konulan hastaların ayakkabı içine koyacakları özel bir tabanlıkgenellikle sorunu çözer. Dikensi çıkıntının olduğu yerde oyukluk olan bu tabanlığa rağmen sonuçsuz vakalarda sorunlu bölgeye fizik tedavi ve nadiren lokal enjeksiyonlar yapılır. Son yıllarda topuk dikeni tedavisinde kullanılan en popüler yöntem "ESWL" tedavisidir. Tıpkı böbrek taşlarını dışarıdan kırma aletinin benzeri olarak ultrason dalgalarıyla çalışan bir cihazdır. Buna rağmen yürümede sorunu devam eden hastalarda bu dikensi çıkıntılarının ortopedik bir girişimle alınması gerekebilir.