Bilgisayar Kullanırken Doğru Oturma Şekilleri

İnsan bilgisayar başında olduğu zamanlarda tüm aklın faaliyetlerini bilgisayara odaklar bazen dışarıdan gelen seslere bile tepki vermez, zaman içinde odaklanma gücünü bilgisayar üzerinde yoğunlaştıran beyin , diğer etkilere uzak kalır ve dikkat kaybı yaşanır, unutkanlık başlangıcına giriş yapılır, bu gibi durumlarda bilgisayar kullanırken diğer seslere kulak vermeye özen göstermeli kısa aralar ile başka işler ile uğraşmalıyız.

İskoçya' da yapılan bir araştırmada, dimdik oturmanın kronik sırt ağrısına neden olduğu belirlenirken, doktorlar, omurgaya daha az baskı yapan geriye kaykılarak oturma pozisyonunu önerdiler.

Sırt ya da boyun ağrısı çekmemek için dik oturmak gerekir düşüncesi artık geçerliliğini yitiriyor. İskoçyalı ve Kanadalı bilim adamlarının yaptığı araştırmada 90 derecelik bir açıyla dimdik oturmanın omurgaya fazlasıyla baskı yaptığı belirlendi. Bilim adamlarına göre masabaşında ya da bilgisayar karşısında en doğru oturma şekli hafif geriye yaslanarak yani 125 derece ve üzeri bir açıyla oturmak.
İş yerinde ya da evde zamanının büyük bölümünü oturarak geçirenlere bugüne kadar uzmanlar sırt ağrısı çekmemeleri için hep dik oturmalarını önerdi.

Doğru Oturma Şekli

İncelenen ilk oturma şekli 70 dereceden az bir açıyla yani öne doğru eğilerek oturmanın omurgayı nasıl etkilediği oldu. Bu şekilde oturanların sırtın en alt bölümündeki kasları ve tendonları fazlasıyla zorladığı belirlendi.
Omurgaya en fazla baskı yapan oturma şeklinin 90 derecelik açıyla yani dik oturmak olduğu belirlendi. Bu şekilde oturulduğunda omurgadaki diskler üzerinde büyük bir baskı oluştuğu görüldü.
Ancak ayaklar yere basarken geriye doğru yaslanarak yani 125 derece ve üzeri bir açıyla oturulduğunda omurganın, disklerin, kas ve tendonların çok daha rahat olduğu belirlendi. Bu şekilde oturulduğunda omurganın doğal yapısı olan S şekline en yakın halinde olduğu görüldü.
Chicago'da yapılan Kuzey Amerika Radyoloji Vakfı yıllık toplantılarında sunulan araştırma, İskoçya'nın Aberdeen kentindeki Woodend hastanesinde sırt ağrısı olmayan 22 gönüllü üzerinde yapıldı.

Alınacak Önlemler ve Tedavi Yolları;

Doğru oturma şekli ile zamanında mola verme sorunların temel çözümü olmaktadır.
1.Masa yüksekliği 65-70 cm.
2.Yüksekliği ayarlanabilir,hareketli, sırtı bele uygun ve esnek bir ergonomik koltuk
3.Sandalye açısı 110 derece ve bel yastık destekli
4.Dizler 90 veya 110 derece açıda olmalı
5.Köprücük kemikleri yere paralel olmalıdır
6.Omuzlar rahat olmalıdır
7.Omuzlar yuvarlar ve çene öne doğru çıkık olmamalıdır.
8.Dik oturulmuş olmalıdır.
9.Kalçaların arka kısmı sandalyeye yaslanmış olmalıdır.
10.Ayaklar yere dümdüz durmalı yada bir ayak desteği üzerine konmalıdır
11.Kullanıcının Bilgisayara olan uzaklığı 50-70 cm olmalıdır
12.Baş dik olmalıdır.
13.Kollar yatay ve biraz yukarıda olmalıdır
14.Dirsek ve Eller aynı çizgide olmalıdır
15.Bacakların üst kısmı yatay olmalıdır
16.Monitör Göz hizasının biraz altında ve tam karşınızda olması gerekiyor.
17.Kollar Klavye için masaya uzatıldığında masaya değmeden 90 derecelik bir açıda olmalıdır.Ön kol ve Bilek aynı çizgi üzerinde yere paralel olmalıdır.
18.Yazı yazarken ve parmakları tuşlara dokunurken kasmamalı ve yavaşça dokunmalıdır.
19.Fare sıkılmamalı,belli belirsiz bir biçimde tutularak düğmelerine fazla baskı uygulamadan basılmalıdır
20.Ergonomik masa ve sandalye kullanılmalıdır

Yanlış Oturma Şekli

Bilgisayarda Yanlış Oturuş Bozukluklarının Zararları Nelerdir?

Bizler burada sizlere sadece görünürdeki zararları vereceğiz,daha bunun psikolojik + ve etki olarak zayıf sayılabilecek iç hastalıklar dahil değildir,düşünün bir alet var ve siz onu kullanmayı çok seviyorsunuz ve o size gün geçtikçe zarar veriyor ; bu size “sigara” denilen telafuzu bile ağza yakışmayan bir zehir maddesinin işlevini hatırlatmıyor mu ? , evet öyle bilgisayarı sürekli kullandığımızda bize vereceği zararların doğrultusu sigara ile aynıdır,eğer bir teknolojik aleti doğru zaman aralığında ve doğru işler için kullandığınızda yararları saymak ile bilmez aksi halde de zararları.

Kalburluk , sürekli bilgisayar başında olanların en büyük görünür sorunu!
Kalbur bir yapı insanın belinin zamanlar sürekli aynı pozisyona kilitlenmesi il oluşur,bilgisayar başında yanlış oturmak insanın yanlış pozisyonda kilitlenmesine sebep olur ve zaman içinde eğri, kalbur bir bel yapısına kavuşabilirsiniz. Bilgisayar başında dik ve kollarınız bilgisayar klavyesinden yüksek pozisyonda oturmalısınız.
Gözlerin doğal yapısı bozulur,gözler yorgun düşerler.
Göz altı morluklar ve benzeri olan birçok değişik yan etki ile birlikte gözünüzün sarı noktasında değişik replikasyonlar ile zaman içinde bir aşınma yaşanır ve göz bunaltısı ile baş gösteren göz bozuklukları insanı körlüğe sürekleyebilir.Bu yüzden bilgisayar başında otururken arada sırada gözlerinizi dinlendirin,5-10dk ara verin ve değişik işlere yönelin,biraz uzanın,bu arada da televizyon açıp izlemeyin sakın ha.
Değişik bel ve boyun ağrılarına yol açabilir.
Boyun fıtığı , boyun düzleşmesi , bel fıtığı , omurga romatizması gibi birçok eklem sıkıntıları yaşayabilirsiniz,çünkü sürekli hareketsiz kalan bir vücudun eklem sıvısı kurur ve eklem bölgelerinde kıkırdak dokularda aşınmalar yaşanır,bel fıtığı oluşumu yaşanabilir , boyun fıtığı oluşumu yaşanabilir,tabi bunlar bilgisayar başında fazla oturmanın yanında yanlış oturmanın da verdiği hastalıklardır.
Adınız duymadığınız bir hastalığa yakalanırsınız : Akciğer Embolisi,Ölümcül olabilir
Akciğer Embolisi,kanın pıhtılaşarak damarları tıkaması ile oluşan bir hastalıktır ve insanın sürekli bir kan akışına ihtiyacından dolayı insanı ölümcül bir hastalığın eşiğinde bırakabilir,bunun sebebi de bilgisayar kullanmak olabilir,bilgisayar kullanırken hep aynı pozisyonda kalmamızdan kaynaklanan bir durumdur.
Baş ağrısı , toplum tarafından kabullenilmiş bir bilgisayar hastalığıdır.
Toplumun büyük bir çoğunluğu bilgisayar başında fazla oturunca baş ağrısı yaşandığını bilir aslında fakat bu baş ağrılarının neyin tetikçis – habercisi olduğunu bilmezler,bu baş ağrıları tümör vb. birçok diğer beyin hastalığına haberci olabilir,dikkat etmeliyiz,başımız ağrıdığı vakit bilgisayardan uzaklaşmalı ve bir ağrı kesici ile rahatlamalıyız,en kısa zamanda da bir beyin cerrahisi doktoruna gözükmeliyiz.
Dikkat kaybına ve unutkanlığa sebep olur.

İnsan bilgisayar başında olduğu zamanlarda tüm aklın faaliyetlerini bilgisayara odaklar bazen dışarıdan gelen seslere bile tepki vermez,zaman içinde odaklanma gücünü bilgisayar üzerinde yoğunlaştıran beyin , diğer etkilere uzak kalır ve dikkat kaybı yaşanır,unutkanlık başlangıcına giriş yapılır,bu gibi durumlarda bilgisayar kullanırken diğer seslere kulak vermeye özen göstermeli kısa aralar ile başka işler ile uğraşmalıyız.