Osteoporozda Korunma

Osteoporozda; düzenli hekime gitme alışkanlığı hastaları koruyacak en önemli adımdır. Çünkü bazı basit önlemlerle osteoporozun ilerlemesi durdurulabilir.

Nedir bu önlemler?

Sigarayı bırakın, alkol ve kahveden uzak durunuz. Güneş ışığından yararlanınız. Evinizi, işinizi, yaşam çevrenizi güvenli hale getirin, düşmeleri engelleyin. 

Mutlaka doktorunuzun uygun göreceği egzersizleri yapın ve günlük yaşantınızda bel ve sırtınızı korumaya yönelik çeşitli önerileri uygulayın. En önemlisi kendinizi OSTEOPOROZ’a karşı belli aralıklarla kontrol ettiriniz. İleriki yaşantınızı rahat ve aktif geçirebilmeniz ancak erken teşhis ile mümkün olabilir. Bu yüzden kemik yoğunluğunuzu  hekiminizin uygun göreceği periyotlarla ölçtürebilirsiniz.

Öncelikle beslenmemizde bazı değişiklikler yapmalıyız. Süt ve süt ürünleri gibi kalsiyumdan zengin besinlerin fazlaca alınması gerekir. Ancak bu tip ürünler yüksek oranlarda yağ içerebilirler. BU nedenle yağsız veya yağı azaltılmış olan tiplerini kullanmalısınız. Özellikle magnezyum ve C vitamini takviyesi alınız. Yüksek proteinli beslenmeden de kaçınmalısınız. Tuz alımını azaltın. Lifli besinlerle beslenin. 

Osteoporozu ve neden olabileceği olumsuzlukları bir çok vakada önlemek ya da en az düzeye indirmek mümkündür. Bazı tedaviler, kemik kaybı gelişmiş hastalarda bile ümit verici olsa da esas tedavi "koruyucu tedavi“dir. Küçük yaşlardan itibaren bireylerin diyet ve yaşam biçimlerinde, kemik dokusunun artmasına ve korunmasını sağlamak, menopoz gibi hızlı kayıp dönemlerinde gerekli önlemleri erkenden almak ve risk altındakileri eğitmektir. 

Konunun uzmanı bir doktora başvurarak tedavinizi yaptırın, düzenli aralıklarla kontrollerinizi ihmal etmeyin .  UNUTMAYIN "osteoporoz önlenebilir" bir hastalıktır. Bir şeyler yapmak için hiçbir zaman çok geç değildir