Postür ve Testesteron

Vücut doğru postürü aldığı ilk dakikadan itibaren vücuttaki testesteron hormonu artar, stres hormonu olarak bilnen kortizol hormonu ise azalır.

Harvardlı araştırmacı ve Sosyal Psikolog Amy Cudy, geçtiğimiz günlerde yaptığı TED konuşmasında doğru postürün önemine dair çok ilginç veriler paylaştı. Araştırmada dik duruş /doğru postür esnasında insan vücudunun çeşitli hormonlar salgıladığı ve vücüt biyokimyasının anlık değişimlere uğradığı saptandı. Yapılan deneylerde vücut doğru postürü aldığı ilk dakikadan itibaren vücuttaki testesteron hormonu artış, stres hormonu olarak bilnen kortizol hormonu ise azalış gösterdi.

Peki hormon seviyelerindeki bu değişimler ne anlama geliyor?

Testesteron artması kişiye kendine güven getiriyor ve kortizol hormonunun azalması kişinin hissettiği stresin azalmasına yol açıyor. Başarılı liderler incelendiğinde testesteron seviyelerinin yüksek ve kortizol hormonlarının da düşük seviyede olması araştırmayı ispatlar nitelikte!
Bilindiği gibi çoğu zaman özgüveni düşük ve başarısız bir kişi kollarını kavuşturup kambur durma eğilimindedir. Buna karşın özgüvenli ve başarılı bir insan ise çoğu zaman olabildiğince dik durmakta ve doğru postürü korumaktadır. Bu durum doğada da aynıdır. Herhangi bir saldırı potansiyeli ile karşılaşan hayvanlar güç ve üstünlük göstergesi olarak vücutlarını genişletmeye ve daha çok yer kaplamaya meyillidirler.
O halde vücudumuzu şaşırtarak hormonlarımızı harekete geçirebiliriz! Bir toplantıda söz almışken, iş görüşmesi esnasında ya da önemli bir iş yemeğinde vücudumuzun doğru postür almasını sağlayarak, testesteron hormonlarımızın artışını, stres hormonlarımızın düşüşünü kontrol edebiliriz.